yuliano

aici veti pune comentariile voastre la muzica, videoclipurile si jocurile care sunt .
 
AcasaCalendarFAQCautareMembriGrupuriInregistrareConectare

Distribuiţi | 
 

 Editarea si configurarea fisierului boot.ini in Windows 2000/XP/2003

In jos 
AutorMesaj
Dan

avatar

Numarul mesajelor : 36
Data de inscriere : 26/07/2009
Localizare : Cluj

MesajSubiect: Editarea si configurarea fisierului boot.ini in Windows 2000/XP/2003   Dum Iul 26, 2009 6:00 am

Fisierul boot.ini este unul din primele fisiere care este incarcat atunci cand sistemul de operare porneste. Este un fisier text care se gaseste de obicei in radacina sistemului (ex: c:\boot.ini). deoarece este un fisier sistem esential, are atributele hidden, system si read-only setate pentru protectie. Aceasta inseamna ca nu va fi vizibil in lista de fisiere din My Computer sau Windows Explorer. Pentru a-l face vizibil trebuie este bifata optiunea Show hidden files and folders si debifata optiunea Hide protected operating system files (Recommended) in Tools -> Folder Options -> View din Explorer.

Boot.ini contine locatia sistemului de operare pe de un computer. Daca este un sistem multiboot, sunt continute si locatiile celorlalte sisteme de operare. In timpul procesului de boot, functiile din fisierul „Ntldr” se ocupa de incarcarea corespunzatoare a sistemului de operare si „Ntldr” citeste fisierul boot.ini pentru a gasi locatia altor sisteme de operare si daca exista va fi afisat un meniu de boot. Boot.ini poate include inregistrari pentru optiuni de boot ca Safe Mode sau Recovery Console.

Structura si continutul fisierului boot.ini

Acesta are o structura similara cu exemplul de mai jos:

[boot loader]

timeout=30

default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS

[operating systems]

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect

Fisierul boot.ini este impartit in doua sectiuni. Prima sectiune se numeste [boot loader], si contine doua linii. Inregistrarea timeout={numar zecimal} este timpul in secunde care trebuie sa treaca inainte ca sistemul de operare implicit sa fie incarcat. Acesta este setat implicit la 30 de secunde. Daca se doreste afisarea continua a meniului schimbati valoarea timeout la -1. Sistemul de operare implicit este determinat de urmatoarea linie „default={adresa sistemului de operare}”. Pentru majoritatea calculatoarelor aceasta este:

„default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS”

Aceasta inregistrare este utilizata de Ntldr (NT loader) pentru a gasi locatia sistemului de operare. In mod normal

A doua sectiune a fisierului boot.ini este [operating systems]. Aceasta contine o lista a sistemelor de operare si programe bootabile precum si locatia lor. De asemenea include si parametri ce configureaza un sistem de operare sau program in particular.

Optiunile legate de cale in fisierul boot.ini utilizeaza conventia de numire ARC. Un nume ARC este compus din cinci parti si anume:

multi(x) – aceasta optiune este utilizata cu discurile IDE si ESDI si de asemenea cu discurile SCSI pentru calculatoare ce utilizeaza Windows NT. Numarul utilizat in exemplul de mai sus este „0”, si reprezinta numarul adaptorului. Acesta trebuie sa fie tot timpul „0” pentru calculatoarele ce se bazeaza pe BIOS pentru incarcarea fisierelor sistem. Pentru un calculator ce utilizeaza discuri IDE aceasta optiune va functiona numai pentru patru discuri, iar daca utilizeaza discuri SCSI va functiona numai pentru doua discuri.

scsi(x) – daca calculatorul are un controller SCSI si nu foloseste BIOS-ul pentru incarcarea fisierelor sistem atunci trebuie folosita optiunea scsi(x) in loc de multi(x).

disk(x) – reprezinta discul de pe controller. Daca se utilizeaza multi(x), valoarea aceasta va fi tot timpul 0. Totusi, daca este definit scsi(x) aceasta va fi adresa SCSI.

rdisk(x) – specifica care disc de pe controller este utilizat. In exemplul de mai sus utilizam rdisk 0 ceea ce indica ca este utilizat primul disc de pe controllerul primar. Valoarea poate fi intre „0” si „3”.

partition(x) – specifica pe ce partitie se afla sistemul de operare. In exemplul nostru acesta se afla pe prima partitie de pe disc.

\WINDOWS=”...” – aceasta linie defineste directorul unde se afla Windows si textul ce va fi afisat in meniul de boot pentru sistemul de operare.

Exemplu de meniu de boot

<!--[endif]-->

Daca sunt specificate mai multe sisteme de operare in fisierul boot.ini, in timp ce computer-ul booteaza veti vedea un meniu similar cu cel din exemplul de mai jos. Acesta permite utilizatorului sa selecteze unul din sistemele de operare. Daca calculatorul dumneavoastra nu are mai multe sisteme de operare dar acest meniu tot apare la bootare, probabil ca fisierul boot.ini este configurat necorespunzator.Editarea fisierului boot.ini

Fisierul boot.ini este un fisier sistem ascuns aflat in directorul radacina al discului. Acest fisier poate fi editat in mai multe moduri:

Editarea din linie de comanda:

Deschideti un prompt MS-DOS dand clic pe Start -> Run si tastand comanda „cmd” in caseta. Daca nu il puteti accesa din prompt-ul MS-DOS, bootati sistemul in consola de recuperare pentru a edita fisierul. Apoi in promptul MS-DOS tastati urmatorul set de comenzi:

c: <tastati Enter>

cd\ <tastati Enter>

attrib –r –a –s –h boot.ini <tastati Enter>

edit boot.ini <tastati Enter>

Pentru mai multe informatii legate de comenzile attrib si edit cititi fisierul help.

Editarea folosind utilitarul de configurare al sistemului (msconfig)

Pentru a realiza acest lucru dati click pe Start -> Run si in caseta de dialog Run tastati msconfig. Se va deschide caseta de dialog de mai jos:Dati clic pe eticheta BOOT.INI si se va deschide urmatoarea caseta de dialog.Este afisat continutul fisierului boot.ini, precum si un numar de setari de configurare ce sunt disponibile. In partea dreapta este o caseta de text unde se poate ajusta timpul de afisare al meniului (Timeout). Observati ca exista un buton „Set as default” precum si butoanele Move Up si Move Down (dezactivata aici). Daca exista inregistrari multiple in meniul de afisare ele pot fi rearanjate aici. Exista si o serie de optiuni avansate in special pentru utilizatorii avansati.

Editarea folosind System Properties

Pentru aceasta dati clic dreapta pe My Computer si alegeti Properties din meniu. In sectiunea System Properties va fi afisata, iar in sectiunea Startup and recovery dati clic pe butonul Settings.


Se va deschide caseta de dialog Startup and Recovery. Aici puteti seta atat valoarea Timeout cat si sistemul de operare implicit.Pentru a adauga sau a sterge un sistem de operare sau program din meniul de boot, utilizati butonul „Edit” din partea dreapta ca in figura de mai sus. De exemplu daca nu se doreste un sistem dual-boot, sistemul de operare nedorit poate fi eliminat din meniul de boot prin stergerea liniei corespondente din fisierul boot.ini.

Manipularea din linie de comanda a fisierului boot.ini

Windows dispune de asemenea si de un utilitar in linie de comanda pentru manipularea fisierului boot.ini numit bootcfg.exe. cu acesta puteti realiza urmatoarele operatii

Adăugarea unui sistem de operare

bootcfg /copy /d descrierea sistemului de operare /ID#

Unde descrierea sistemului de operare este o descriere text (de ex., Windows XP Home Edition), iar # specifică ID-ul intrării de încărcare în secţiunea cu sisteme de operare a fişierului BOOT.INI din care s-a făcut copia.
<!--[endif]-->

Eliminarea unui sistem de operare

bootcfg /delete /ID#

Unde # specifică ID-ul intrării de încărcare pe care o ştergeţi din secţiunea cu sisteme de operare a fişierului BOOT.INI (de exemplu, 2 pentru al doilea sistem de operare listat.)
<!--[endif]-->

Setarea sistemului de operare implicit

bootcfg /default /ID#

Unde # specifică ID-ul intrării de încărcare în secţiunea cu sisteme de operare a fişierului BOOT.INI ce va deveni sistemul de operare implicit.
<!--[endif]-->

Setarea timpului de aşteptare

bootcfg /timeout#

Unde # specifică timpul în secunde după care se va încărca sistemul de operare.

Adaugarea de parametri la sistemul de operare

bootcfg /addsw /so /ng /id 3

Se adauga optiunile /sos si /noguiboot la al treilea sistem de operare din lista specificat prin ID 3

Repararea fisierului boot.ini

Utilizatorii care au un fisier boot.ini lipsa sau corupt pot repara fisierul boot.ini din consola de recuperare cu procedura de mai jos:

<!--[if !supportLists]--><!--[endif]-->Porniti sistemul cu CD de Windows in unitate si apasati orice tasta la mesajul Press any key to boot from CD…
<!--[if !supportLists]-->Dupa incarcarea listei de drivere apasati tasta R pentru a deschide consola de recuperare.
<!--[if !supportLists]--> <!--[endif]-->Selectati sistemul de operare pe care vreti sa-l utilizati.
<!--[if !supportLists]--><!--[endif]-->Veti fi promptat pentru parola de administrator, tastati-o si apasati Enter.
<!--[if !supportLists]--><!--[endif]-->In linia de comanda tastati bootcfg /rebuild pentru a incepe procesul de reparare.
<!--[if !supportLists]-->Acest proces va parcurge o serie de pasi depinzand de numarul de sisteme de operare si modul cum este setat calculatorul.
<!--[if !supportLists]--><!--[if !supportLists]-->Dupa ce identifica locatia instalarii sistemului de operare selectati Y si dati Enter
Veti fi promptat sa tastati identificatorul sistemului de operare (de exemplu Microsoft Windows XP Professional Edition).
<!--[if !supportLists]--><!--[endif]-->Apoi vi se va cere sa introduceti optiunile de boot – tastati /fastdetect.
<!--[if !supportLists]-->Optional puteti folosi comanda fixboot pentru repararea sectorului de boot.
<!--[if !supportLists]-->Dupa ce ati completat optiunile necesare si l-ati reparat tastati exit in linia de comanda pentru a reporni calculatorul.
Optiunile fisierului boot.ini

/3GB – creste dimensiunea spatiului de adrese pentru procesele utilizator de la 2GB la 3 GB (si reduce spatiul sistem de la 2GB la 1GB). Dand memorie virtuala pentru aplicatii intensive ca servere de baze de date, un spatiu de adrese mai larg poate imbunatati performanta lor. Optiunea este valabila numai pentru Windows XP/2003/NT 4 Enterprise Edition/2000 Advanced or Datacenter pe 32 de biti.

/BASEVIDEO - face ca Windows sa utilizeze un driver video standard VGA pentru operatii grafice

/BOOTLOG – face ca Windows sa scrie un log de boot in fisierul %SystemRoot%\Ntbtlog.txt

/BOOTLOGO – utilizati aceasta optiune pentru a face ca Windows XP sau Windows Server 2003 sa afiseze un ecran de boot in loc de ecranul de boot stadard. Intai creati un bitmap (16 culori) de 640x480 si salvati-l in directorul Windows cu numele Boot.bmp. Apoi adaugati optiunile “/bootlogo /noguiboot” fisierului boot.ini.

/CMDCONS – optiune ce este pasata sistemului pentru a incarca Consola de Recuperare.

/DEBUG – activeaza depanarea in mod kernel.

/FASTDETECT – este optiunea de boot implicita. Specificarea acestuia face ca NTDETECT sa sara peste enumerarea dispozitivelor paralele si seriale (actiune ce nu e necesara la bootarea Windows).

/LASTKNOWNGOOD – face ca sistemul sa booteze ca si cum a fost selectata optiunea Last Known Good Configuration.

/MAXMEM – limiteaza Windows sa ignore (sa nu utilizeze) memoria fizica peste cantitatea indicata. Numarul este interpretat in megabytes. De exemplu, /MAXMEM=32 va limita sistemul la utilizarea a primilor 32 MB de memorie fizica chiar daca exista mai multa.

/NOGUIBOOT – instruieste Windows sa nu initializeze driverul video VGA responsabil pentru afisarea graficii in timpul procesului de boot. Driverul este utilizat pentru a afisa informatii despre progresul bootarii, deci dezactivarea lui va impiedica Windows sa afiseze aceasta informatie.

/PAE – face ca NTLDR sa incarce Ntkrnlpa.exe, care este versiunea x86 a kernelului ce poate profita de x86 PAE. Versiunea PAE a kernelului prezinta adrese fizice de 64 de biti driverelor de dispozitiv, deci acest switch este util pentru testarea suportului driverelor in cazurile sistemelor cu memorie mare.

/REDIRECT – introdus in Windows XP. Este utilizat pentru a face ca Windows sa activeze Emergency Management Services (EMS) ce raporteaza informatiile de boot si accepta comenzi de management a sistemului printr-un port serial.

/SAFEBOOT – specifica optiuni pentru boot in safe mode. Nu ar trebui sa specificati aceasta optiune manual, intrucat NTLDR o specifica cand utilizati tasta F8 pentru a boota in safe mode. Modul seif boot este un mod in care Windows incarca doar driverele si serviciile care sunt specificate prin nume sau grup in registri in sectiunea HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Safeboot.

/SOS – face ca Windows sa afiseze driverele de dispozitiv pregatite pentru incarcare la bootare si apoi sa afiseze numarul versiunii sistemului, cantitatea de memorie fizica si numarul de procesoare.

/USERVA= - aceasta optiune este suportata numai in Windows XP si Windows Server 2003. La fel ca si optiunea /3GB aceasta da aplicatiilor un spatiu mai larg de adrese. Specificati cantitatea in MB intre 2048 si 3072. Aceasta optiune necesita prezenta optiunii /3GB si se aplica doar sistemelor pe 32 de biti.
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
 
Editarea si configurarea fisierului boot.ini in Windows 2000/XP/2003
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
yuliano :: Sisteme Operare :: Tunning Windows-
Mergi direct la: